Darko Drljević,  rođen 1962 godine u Kolašinu, Crna Gora je visoko rangirano svjetsko ime na polju karikature, premda je on i slikar , pisac i jedan svestrani umjetnik.

Karikaturom se bavi još od djetinjstva  a nakon završene škole Animiranog filma , gdje mu je profesor bio i Dušan Vukotić, osvaja brojne nagrade  /200/

na svim festivalima karikature u svijetu, dobiva status samostalnog umjetnika i kako sam kaže  «  ja crtam i crtam... i crtam. To je jače od mene.Usađen mi je čip u glavu  i to je to.Ipak, bilo kako bilo, ja izdržavam sebe i porodicu od tog posla, a ujedno volim to što radim.  Pa recite mi, zar to nije dovoljno za sreću?!»

Drljevićev jezik izražavanja je karikatura. To je univerzalni jezik kojim on kroz humor i satiru,  prikazuje i kritizira negativne pojave u društvu i životu uopće. Svoji m karikaturama se izdiže iz masovnosti, ne želi biti ničiji, želi se boriti protiv nepravde, nepotizma, bahatosti, zla, nasilja nad drugima, od individualnog do globalnog. To su signali pravednosti i težnje za istinom koje nama i svijetu šalje umjetnik iz jedne  male Crne Gore.

Zaključit ću ovo riječima autora: Često ni zakoni ne mogu promijeniti neke loše pojave u društvu, a kamoli karikatura.

Karikatura je tu da upozori, opomene, skrene pažnju i zamisli one koji je razumiju. Karikatura je tu da se « jadu nasmijemo». Pa i to je dosta.