Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore  «Bujština « Umag, obilježilo je ovegodine Dan državnosti Crne Gore programom u  Umagu i sudjelovanjem na Petrovdanskom saboru u Golubinjaku.

Obilježavanje je započeto tradicionalnom manifestacijom, Crnogorsko veče održano u prostorijama Zajednice Talijana «Fulvio  Tomizza» Umag.

Ovogodišnja crnogorska večer odvijala se pod nazivom « Večer smijeha i glazbe», čega  nije nedostajalo uz gostujuće izvođače iz Kotora , članove «Teatra 303».

Prije početka programa  Predsjednica Društva Milanka Marić otvorila je izložbu karikatura crnogorskog umjetnika, svjetski poznatog i nagrađivanog karikaturiste Darka Drljevića.

« Darko Drljević, rođen 1962. godine u Kolašinu /Crna  Gora/ svestrani je umjetnik koji se karikaturom bavi od djetinjstva.

Nakon završene škole Animiranog filma, gdje mu je , među ostalima, profesor bio i Dušan Vukotić, dobiva status samostalnog umjetnika, sudjeluje na brojnim svjetskim festivalima i osvaja značajne nagrade ( oko 200 ).

Drljevićev jezik izražavanja je karikatura. To je univerzalni jezik kojim on kroz humor i satiru,  prikazuje i kritizira negativne pojave u društvu i životu uopće. Svojim karikaturama se izdiže iz masovnosti, ne želi biti ničiji, želi se boriti protiv nepravde, nepotizma, bahatosti, zla, nasilja nad drugima; od individualnog do globalnog. To su signali pravednosti i težnje za istinom koje nama i svijetu šalje umjetnik iz jedne  male Crne Gore. «

Zaključit ću ovo  riječima autora: Često ni zakoni ne mogu promijeniti neke loše pojave u društvu, a kamoli karikatura.

Karikatura je tu da upozori, opomene, skrene pažnju i zamisli one koji je razumiju. Karikatura je tu da se « jadu nasmijemo». Pa i to je dosta. « izjavila je Milanka Marić i pozvla prisutnog Predsjednika Vijeća Crnogoraca Pule, gospodina Mirka Vučinića da otvori izložbu.

U drugom dijelu programa gospođa Marić je  zahvalila Gradu Umagu i Savjetu za nacionalne manjine RH, na sufinanciranju manifestacije, te Zajednici Talijana i Ustanovi  «Festum» na logističkoj podršci. Nakon pozdrava  prisutnih uzvanika, predstavnike Grada Umaga, predstavnike drugih udruga Bujštine i Pule, ukratko je upoznala prisutne o važnosti Petrovdanskog sabora, tradicionalnpg okupljanja Crnogoraca za donošenje važnih odluka u povijesti Crne Gore. To je dan kojim se obilježava godišnjica Berlinskog kongresa (1878.) kojim je Crnoj Gori priznata samostalnost i proširenje izlaskom na more, kao i Dan ustanka 1941. protiv fašističkih okupatora, a sada Dan državnosti samostalne države.

Nastavak programa ispunili su članovi « Teatra 303» iz Kotora.

«Teatar 303 « osnovan je 1980. godine  u Kotoru i do sada su vrijedni članovi odigrali preko 1500 predstava u C.G , Srbiji, Hrvatskoj, a gostovali su i u Londonu. Dobitnici su brojnih nagrada i bili prvi teatar humora 1986. na  prostoru bivše države.

Gosti iz Kototra;  Dragan Buzdovan, Katarina Ikić i kantautor Zoran Dragović komičnim ulomcima iz komedija» Hotel promaja», «Crnogorac u tranziciji», « Sanjao sam da nas nema», «Sve će to narod platiti» i dr.  nasmijali su publiku , koja ih je često prekidala aplauzom, a Zoran Dragović je večer začinio popularnim pjesmama. Druženje sa publikom nastavilo se nakon programa u veselom razgovoru i upoznavanju uz cetering i osvježavajuće piće.

U subotu 13.srpnja 2019. g. u organizaciji Zajednice Crnogoraca Rijeka priređen je susret svih članica Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u Nacionalnom parku Golubinjak /Gorski kotar/. Na susretu su sudjelovali i članovi Društva Umag, uz bogati kulturnoumjetnički program i ugodnom druženju , koje nije ni kiša poremetila.

Naši gosti večeras su članovi TEATRA 303 IZ KOTORA.

Teatar 3030 je osnovan 1980 godine  u Kotoru i sada su vrijedni članovi odigrali preko 1500 predstava u C.G , Srbiji, Hrvatskoj a gostovali su i u Londonu. Dobitnici su brojnih nagrada i bili prvi teatar humora 1986. na  prostoru bivše države.

Večeras će nam se predstaviti kolaž programom iz svojih najboljih predstava a kantautor i također glumac Zoran Dragović svojim pjesmama. Vjerujem da ćete uživati i želim vam ugodnu večer.

FOTO GALERIJA