Društvo Crnograca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, obilježilo je 10 godina rada

GrbDruštvo Crnograca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, obilježilo je 10 godina rada  prigodnim programom pod nazivom» Naših prvih deset godina» dodjelom Zahvalnica  za suradnju i podršku institucijama i pojedincima i druženjem za sve prisutne.

Program su započeli članovi dramske grupe Mulaz Sijarić i Željko Vučinić šaljivim igrokazo, nastavila Milunka Medojević svojom recitacijom « Moje dvije mati-dvije domovine» uz klavirsku pratnju Filipa Alessia.

Zatim je Predsjednica Društva nastavila voditi program:

Pozdravljam vas u ime svih članova DC i P. CG «Bujština» i dozvolite da posebno pozdravim i zahvalim na nazočnosti: Florijanu Bassanese Radin- zamjenicu Gradonačelnika i predsjednicu Zajednice Talijana Umag, Tatjanu  Vujić, v.d. ravnateljicu POU «Ante Babić» Umag, Goranu Marković, predstojnicu Ureda državne uprave Buje, Evu Vrtovec u ime slovenske nac. manjine, Cvetka Jovanovića –srpske nac. manjine,  Štefana Maskutija – u ime albanske, Jožefa Lečeja – u ime maađarske nac. manjine, prenesem pozdrave i čestitke predsjednice bošnjačke manjine, koja je spriječena a pozdravljam članice društva Bošnjaka.

Pozdravljam  Mirka Vučinića, Aleksandra Taušana, Željka Šćepanovića i sve druge prijatelje iz ZC Pula, Novaković Željka i druge članove NZC iz Rijeke, gospođa Giuseppina  Rajko , zamjenica Župana IŽ uputila nam je pozdrave i  čestitke uz ispriku zbog nedolaska radi zauzetosti. Ambasador Crne Gore u HR gospodin Boro Vučinić i I savjetnik Ambasade Milo Lučić, ispriku zbog nemogućnosti dolaska radi odlaska na  Memorijalni pohod sjećanja u  Vukovar.

Večerašnjom manifestacijom, koju možemo tretirarti i kao naš četvrti tradicionalni Šednik, želimo obilježiti desetogodišnje postojanje Društva ,prikazati ukratko presjek našeg djelovanja, što  na izloženim fotografijama, ostalim izloženim prilozima i video slajdovima(koje su uredile Razija Rovčanin i Milunka Medojević)  možete pogledati, a naši prijatelji iz Rijeke ,pjevački zbor «Montenegri»i Društvo perojskih Crnogoraca « Peroj 1657» doprinijet će da vam večer bude ugodna.  Naše Društvo okuplja pripadnike crnogorske i svih drugih manjina, Talijane , Hrvate i sve ljude dobre volje koji su prijatelji Crne Gore. Osnovano je 29.9 2007. godine i eto, zahvaljujući prvensteno  obiteljima Medojević,  Rovčanin, Boži  Cakoviću i drugima održalo se deset godina i danas broji oko 80 članova. 

Zamolila bih prvog predsjednika Društva gosp. Radovana Medojevića, da se prisjeti  osnivanja i prvih aktivnosti Društva. Medojević je pročitao imena osnivača Društva i zahvalio na pomoći NZCH i NZC Pula. S tugom i ponosom se prisjećamo naših članova kojih nema i hvala im na doprinosu koji su dali Društvu , a budući je danas Dan sjećanja za sve žrtve i branitelje Grada Vukovara , pozivam vas da im minutom šutnje odamo počast. Hvala im i slava.

Prisutnima se u ime Grada Umaga obratila Zamjenica Gradonačelnika Floriana Bassanese Radin čestitajući obljetnicu i pohvalivši kvalitetne programe Društva, koji su prepoznatljivi u Gradu Umagu. Nakon čestitki ostalih predsjednika društava Crnogoraca i nacionalnih manjina nastavilo se s programom.  Društvo djeluje zahvaljujući prvenstveno   financijskoj  potpori  Grada Umaga i institucija Grada ;Učilišta, Knjižnice , Zajednice Talijana,  zatim financijske potpore  Savjeta za Nac. Manjine RH  i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, kao i podrške  drugih subjekata na području Bujštine.

Koristimo , zajedno s članovima slovenske manjine , radni prostor u POU Umag, a za sve aktivnosti besplatno su nam na raspolaganju prostori Učilište, Knjižnice i Zajednice  Talijana – što nam mnogo znači.  U svom radu njegujemo  programe očuvanja tradicije i kulture Crne  Gore,  prezentiranjem  crnogorskih likovnih i dramskih umjetnika,  prikazivanjem filmskih predstava, organizacijom koncertnih nastupa , dokumentarnih i povijesnih izložbi u okviru  manifestacije Dani crnogorske kulture u RH. U novije vrijeme aktiviranjem literarno dramske sekcije, gdje pored Milunke posebno pohvaljujemo Željka Vučinića i Mulaza Sijarića, kreiramo i vlastite programe s kojima smo nastupali na Festivalu multikulturalnosti u Puli i Umagu: recitacije, scenski recital «Njegošu u čast» povodom 200 godišnjice rođenja ovoga velikana, zatim igrokaz «Unuk» ulomak iz knjige «Panjega» Dragana Mitova Đurovića, koji ćete i večeras pogledati i poslušati.

UNUK – Radovan, Željko, Filip, Milanka (izvode   igrokaz)

Slijedeća bitna djelatnost nam je organiziranje književnih večeri i likovnih izložbi, s ciljem predstavljanja vrijednih ostvarenja i doprinos kulturnim sadržajima  sredini u kojoj djelujemo. Ove godine smo, zahvaljujući potpori Grada Umaga, sudjelovali u izdavanju i promociji likovne monografije Branislava Kladnika, koji nas je na žalost ovih dana napustio. Urednici monografije su  Sanja  Bosnić i Željko  Sušek, a nakladnik NZCH . Ostali su neostvareni planovi; promocije monografije i izložbe u Puli i velike izložbe u Galeiji «Fonticus» u Grožnjanu.

Također možemo se pohvaliti da smo, uz finaciranje Grada Umaga, nedavno se okušali i  izdavačkom djelatnošću , tiskanjem zbirke pjesama «Srce na dlanu» naše članice Milunke Medojević. Povezani smo s ostalim zajednicama Crnogoraca u RH i sudjelujemo na druženjima povodom nacionalnih praznika Petrovdana, Lučindana i drugih u kojima nam financijski i organizaciono pomažu Vijeća Nac. manjine Crnogoraca Pule i Istarske županije.

U svojem radu želimo przentirati tradiciju i ljepotu Crne Gore, njenih naroda  i štovatelja,poštujući  posebno duhovnu visinu - kojoj su  mjera  velikani pjesnici, vladari, svjetovni i duhovni  : P.P Njegoš i Petar Prvi Cetinjski. Oni su dali neprolaznu formu tisućljetnoj državnoj,moralnoj ,jezičnoj i općedruštvenoj tradiciji crnogorskog naroda a to su: sloboda,poštenje,istina,čovjekoljublje «Naša vrata slobode nek su svakom slobodu ištućem otvorena. I to neka vi je amanet, jer ako tako ne uzradimo onda mi niti smo slobodni niti zaslužejemo zvati se potomcima našijeh slavnih  prađedova» U slobodnu zemlju stupivši , ma kog roda ili plemena bio sin, mora biti slobodan i   jest!...« Neću blaga ni bogatstva, ali oću poštenje, pod kojim s mojim narodom živim i mrijeti želim» pisao je Petar I Cetinjski . Neka to budu ciljevi i našega društva.

Prije nego prepustimo pozornicu gostima, dozvolite mi da temeljem prethodnog, uručimo simbolične Zahvalnice institucijama i pojedincima koji su ovih deset godina doprinijeli i pomogli u radu Društva. Uz zahvlnicu i mali darak, knjiga «Srce na dlanu» M..Medojević

Milanka Marić je zatim najavila program gostiju i zahvalila na suradnji.Zbor» Montenegri»  iz Rijeke se može pripremiti za izlazak na scenu.

Zbor: voditeljica LJUBOV Judčenko izvest će:« Najdraža Rijeko» «Ivanova korita» «Bokeljska noć»

FILIP : klavir «Nocturno «(Shopen) i još jednu englesku kompoziciju.Filip Alessio naš najmlađi član, sada polaznik II godine glazbene škole u Puli i II razreda gimnazije, svojim izvedbama na klaviru osvježio je i oduševio prisutne,

Zbor «Montenegri»:  Oj vesela, veselice, Kaljinka, Oj Vrsuto goro velja

KUD perojskih Crnogoraca 1657  već 360 godina čuva i njeguje tradiciju C.Gore. Oni su naš uzor i hvala im na tome. Večeras će nas prisjetiti  na neke stare peojske pjesme :» Smilj- Smiljana», «Kad sam se ja mlad oženio», i « Oj radosti,veselosti» onda će nam  Nikola Škoko uz gitaru izvesti jednu od najljepših crnogorskih pjesama – « Još ne sviće rujna zora»

Predsjednica je pozvala sve prisutne na druženje uz domjenak i zahvalila svim  gospođama na pripremljenim delicijama i organizaciji obljetnice.

FOTO GALERIJA